Tilbakeblikk: EM 2008

EM 2008 ble arrangert i Makadonia. 

Spillerstall: 
Isabel Blanco
Karoline Dyhre Breivang
Marit Malm Frafjord
Kari Aalvik Grimsbø
Katrine Lunde Haraldsen
Camilla Herrem
Kari Mette Johansen
Tine Rustad Kristiansen
Tonje Larsen
Heidi Løke
Kristine Lunde (kaptein)
Tonje Nøstvold
Linn-Kristin Riegelhuth
Therese Pedersen
Linn Jørum Sulland
Ragnhild Aamdodt

Trener: Marit Breivik
Assistentrener: Thorir Hergeirsson


Etter en stor presentasjon i OL bare noen måneder før EM, var det ingen tvil om hvem som var gullfavoritter. I tillegg var Norge regjerende EM mestere, og hadde vunnet de siste to gangene. I tillegg gjorde Norge det veldig bra i VM året før, der fikk de sølv. 
Som vanlig var det  en del skader før et mesterskap. Duoen Katja Nyberg og Gro Hammerseng måtte stå over pga slitasje. Katja måtte også operere kneet før EM. Gøril Snorroeggen var også skadet, og måtte droppe det. Else-Marthe Sørlie Lybekk pensjonerte seg fra landslaget. Norge stilte derfor med et lag uten kapteinen, verdens beste spiller og OLs beste strekspiller. Kristine tok over kapteinsrollen etter Gro Hammerseng. 


I oppkjøringen så det veldig bra ut, og det var en blanding av gamle og nye spillere. Camilla Herrem, Tine Rustad Kristiansen og Heidi Løke var de tre debutantene som fikk prøve seg i EM i år. Camilla hadde blitt vraket 3 ganger allerede, og kom endelig med på laget.  Det ble seier i både World Cup og og Møbelringen, men mange mente at det fortsatt kunne gå gærent uten de mest sentrale stjernene. Før EM hadde Norge 20 strake seiere, og det ga stor selvtillit. 

Første kamp var mot Spania, et sterkt lag som hadde godt forsvarsspill. Norge virket nervøse før kamp, og Spania var som forventet veldig gode i forsvar. Norge hadde flere 100 % sjanser som de bommet på, og det var ikke et norsk lag som vi var vant til. Kristine Lunde kunne ikke skyte så mye pga en vond skulder, og flere spillere hadde mange feil. Dommerne skal også få en del av skylden for at resultatet ble som det ble. Spania fikk et mål, der ballen ikke engang var inne.Helt på slutten løp Marta Mangue ned Tonje Larsen, og det var en klar brøyt. Allikevel fikk Marta avslutte scoringen sin, og klarte å redusere til 20-21. Kristine Lunde ble utvist på slutten, og Norge sto med en spiller mindre. Dette gikk derfor utover Linn-Kristin Riegelhuth som måtte ta på seg den grønne keeperdrakta så de fikk en spiller mer i angrep. Det ender med at Spania får tak i ballen, og Linka rekker ikke å bytte med Katrine. Hun må derfor løpe inn i målet, men klarer ikke å redde den(Noe ingen forventer). Det ble derfor poengdeling, og kampen endte 21-21. 

Keeper Linka. Det funket dessverre ikke så bra.

Neste kamp var mot Ukraina. Til tross for en tung start, gikk det mye bedre i denne kampen. Det var veldig godt forsvarsspill, og Tonje Larsen spilte veldig bra. Også fikk de satt inn mange kontringsmål. i andre omgang fikk alle resverene prøve seg, og alle utespillerne fikk et mål eller mer. Katrine Lunde Haraldsen hadde ikke mye å gjøre, etter 20 min hadde hun sluppet inn tre mål og hadde tre redninger. Tonje Larsen ble toppscorer da de vant 20-33.

Tonje ''dronninga'' Larsen

Portugal sto på andre banehalvdel i den siste kampen i gruppespillet. De hadde tapt alle sine kamper, og var allerede ute av dansen. Norge fikk uansett med seg tre poeng  i hovedrunden etter seier mot Ukraina og uavgjort mot Spania. Marit Breivik brukte derfor denne kampen som en treningskamp, og i andre kampen fikk ikke Norge lov til å kontre. Dette var et av de viktigste våpene til laget, men Marit ville at de skulle trene på angrep på etablert forsvar. Da Kari Aalvik Grimsbø satte igang en kontring fikk hunn ''kjeft'' fra sidelinjen. Men Marit kom på at hun hadde ikke hadde vært i garderoben, og hun hadde derfor ikke fått beskjeden. Marit passet på å bytte ofte, for å bruke alle spillerne. Spillet var ikke på topp hele tiden, men det funket. Camilla Herrem viste hva hun var god for og satte inn seks scoringer og det samme gjorde Heidi Løke. Den som scoret flest ganger var Linka, hun satte inn 11. Kampen endte 34-19 og Norge gikk til hovedrundene som gruppevinnere. 

Debutanten Heidi viste gode takter

Første kamp i hovedrunden var mot Danmark. I første omgang startet det bra med to mål av Larsen og Linka og deretter tre redninger fra Haraldsen. Så gikk det meste galt, og det ble mange bommer. Til pause sto det 12-10 til Danmark. I andre omgang derimot Norge tilbake som et helt nytt lag. Forsvaret var på plass, og målene som gikk i stolpen før pause havnet inni målet istedet. Kristine dro på seg en utvisning etter litt knuffing på siden. Den danske treneren mente hun filmet flere ganger, og det var ikke Lunde enig i. Hun var også veldig aggresiv under hele kampen, noe som ikke er en vanlig side av henne. Hun havnet også i klammeri med sin lagvenninne, Lene Lund Nielsen. Lene hadde ''glemt'' hendelsen etter kampen, men det hadde ikke Kristine! Det ble tilslutt en snuoprasjon, og Norge vant 19 - 31. 

Kristine var ikke så veldig blid på klubbvenninnen Lene.

Ungarn var neste mann ut. Katrine Lunde H hadde en redningsprosent på 55 %, og tvillingsøsteren ble toppscorer med sju mål. Linka og Kari Mette fikk seks scoringer. Hele 5 av målene til Kari Mette kom på kontringer. Tonje Larsen blokkerte masse, stjal en del pasninger og spilte ganske bra. I andre omgang utmerket Linn-Kristin Riegelhuht seg. Norge var etter denne kampen klare til semifinale pga seier + at Danmark slo Spania litt før på dagen. 

Supertvillingene

Romania ble slått 37-31. Linn Jørum Sulland spilte en god kamp, da hun endelig fikk sjansen. Hun fikk med seg seks scoringer. Katrine Lunde H hvilte i denne kampen fordi Norge var sikret en semifinale plass.
Norge møtte de regjerende verdensmesterne Russland i semifinalen, og de ble slått 24-18 av de norske jentene. Til og med Katrine Lunde Haraldsen kunne få med seg en scoring etter denne kampen. Hun reddet også 10 scoringer av 21 skudd. I tillegg sto Norge gått i forsvar hadde gode drag framover.

Katrine etter at hun scoret mål i semifinalen

I finalen var Spania motstandere. Dette var det eneste laget Norge hadde gitt et poeng til i mesterskapet. De ledet med et mål til pause, men ble bedre i 2.omgang. Som vanlig Katrine redder og Linn-Kristin scorer, det var vel og merke etter pausen. Larsen, Lunde og Blanco sto bra i forsvar og Tonje L satte inn seks scoringer i finalen. Norge var EM mestere nok en gang, for tredje gang på rad.  



6 Larvik spillere var med i EM troppen

Kristine Lunde ble kåret til EM beste playmaker og den mest verdigfulle spilleren. Tonje Larsen ble kåret til beste venstrekant. Hun var god både forover og bakover.Tonje delte første plassen med Kristine om å snappe flest baller, og kom på andre plass på lista over blokkere. Nok engang var Katrine Lunde Haraldsen på plass på allstarteam som beste keeper. Linn-Kristin ble toppscorer for første gang i et mesterskap, og det fra feil spillerposisjon. Hun spiller egentlig back, men spilte som regel på kant. Linka scoret hele 51 mål på åtte kamper. I tillegg ble Linka kåret til beste høyrekant i mesterskapet. Tilsammen vr det da 4 norske spillere på lista ( Linka og Kristine tok med seg to titler)  
Debutanten Heidi Løke viste seg fra en god side.  

EMs beste playmaker og mest verdifulle spiller.

Ingen kommentarer


Skriv en ny kommentar