Fakta om: Katja Nyberg

13.fakta om innlegget og i dag skal jeg skrive om Katja Nyberg. 

Katja Johanna Alice Nyberg

Født: 24.08.1979 i Sverige
Oppvokst i: Finland
Lag: Larvik hk og landslaget
Debut på landslaget: 23.mars.2001
Draktnummer: 3 (Norge) og 14 LHK

Katja som klubbspiller:
Katja Nyberg vokste opp i Finland som liten. Hun er datter av Robert Nyberg, den første finske utlandsproffen i håndball. Katja startet sin karriere i Sparta IF,laget ble trent av faren hennes.
Som 18 åring flyttet hun til Sverige og spilte en sesong for Stockholmspolisen IF før hun dro videre til Norge.

1.juli 1998 begynte Katja Nyberg i Larvik håndballklubb, og var der til 2005. Hun scoret mange mål, og var en viktig spiller for laget. Hun var også veldig flink til å komme nest sist på ballen. Katja slet litt med skader også under denne perioden, men ikke så mye som nå. Hun var ute i perioder pga brukket finger, finger ut av ledd, hovent kne og litt diverse. Allikevel fikk hun vist seg godt fram, selv om det gikk opp og ned i perioder. Foran 4014 tilskuere spilte hun og Kristine Duvholt Havnås sin siste kamp for klubben på bortebane, 21.05.2005. Katja og resten av laget spilte en fantastisk kamp og vant 37-27 mot Podravka i europacupfinalen. I løpet av den tiden vant hun seks seriemesterskap, fire cupmesterskap og en europacuptittel. Hun ble kåret til ''Årets kvinnelige spiller'' i norsk eliteserie 2001 og 2005.

Katja i Larvik
Hun gikk over til Krim Ljubljana for å spille der i en sesong. Det gikk ikke som hun håpet, dessverre. Etter et par kamper skadet hun en skulder og var ute resten av sesongen.Hun ble fristilt fra kontrakten sin, pga skaden. 
Sommern 2006 gikk hun over til Ikast-Bording og kjæresten Gro Hammerseng. Hun gjordet også det bra der, selv om hun slet med en del skader . 

Katja gikk over til Ikast og kjæresten Gro i 2006.

I fjor gikk hun over til Larvik igjen, men har ikke spilt for laget grunnet skader. Hun står oppført som lagleder for laget enn så lenge. Jeg håper vi snart får se henne på banen igjen. 

Både Gro og Katja har måtte sitte mye på tribunen pga skader

Katja som landslagsspiller:
Katja spilte 11  landskamper for Finland, men i 2001 ble hun norsk statsborger. Hun debuterte på det norske landslaget 23.mars.2001 mot Frankrike. Hennes første mesterskap ble EM 2002 og  de fleste har sikkert fått med seg hennes frikast fra midtstreken. Da sa Harald Bredeli: Hvis Katja Nyberg  scorer på den, skal jeg gå fra København til Århus. Det var bare for Bredeli å begynne å gå, for Katja scoret!  Det ble mye presse rundt Katja dette mesterskapet, og dette var noe hun ikke var vant til. Derfor prøvde hun å gjøre seg litt anonym. Mot finalen i Danmark følte ikke Katja at hun hadde gode presentasjoner og med kun et sølv for de norske jentene ble det ikke lettere. Det tok en stund før Katja var kvitt frustrasjonen fra dette mesterskapet.
Hun fikk bli med i VM-troppen 2003 og viste seg godt fram. Selv om hun ikke var så fornøyd selv, for hun har store forventinger til eget spill. I tillegg hadde hadde hun litt dårlig selvtillit. Hvis hun bommet et par ganger var det ikke alltid at hun tørte å skyte mer. Katja var ikke så flink til å tørre å gjøre feil, noe som var dumt. Hun stolte heller ikke så mye på seg selv, selvom hun kunne veldig mye.


Katja ble også med til EM i Ungarn. Spørsmålene om hvorfor hun ikke skyter mer henger fortsatt i luften, men Katja liker heller å sentre til sine medspillere. Hun mener selv at hun er en utrolig dårlig skyter, men Breivik mener noe helt annet. Mange forventet at hun skulle score over ti mål i hver kamp, og med det presset var det ikke så lett. Det var ingen som la merket til at hun nesten sist på mange mål, noe som også burde være like bra. Hun kom seg utover mesterskapet, og hun og Gro Hammerseng styrte skuta. I finalen startet hun med tre fulltreffere, noe som man hadde ventet på under hele mesterskapet. 
Katja skadet seg før VM 2003, og fikk ikke vært med i dette mesterskapet. 
EM-HELT: Katja Nyberg er ikke blitt mindre ettertraktet etter strålende spill for Norge i EM. Her i duell med Danmarks Rikke Skov i søndagens finale. Foto: AP Foto: AP
EM 2004

I 2006 var Katja tilbake på banen, til stor glede for mange. Endelig hadde vi fått igjen storskytteren vår! Dessverre skulle ikke den gleden vare så veldig lenge. Allerede etter 18 minutter i åpningskampen var det klart at Katja Nyberg var ute av EM.  Det var klart etter kampen at hun hadde delvis røket av leddbånden. Dette var er et stort tap for laget, og synd for Katja.  Etter kampen var det bare dette som var i fokus, og man så at alle på laget var preget av Katjas skade. Spesilet kjæresten Gro tok dette veldig tungt. Katja klarte så vidt å snakke med pressen, og måtte avbryte intervju med TV2. Katja har vært mye skadet før, og hadde akkurat blitt frisk etter en skulderskadet!  Katja tok det selvfølgelig tungt i starte, men humoren var ikke borte.  Marit Breivik lot Katja bli igjen i mesterskapet som en støtte/coach/rådgiver, istedet for å sende henne hjem. 


At Katja ble skadet gikk hardt inn på Gro, her får hun trøst av Marit Breivik

Katja tok det også veldig tungt

Katja fikk prøve seg igjen i VM året etter. Etter et vedlig solid mesterskap ble hun kåret til VMs beste spiller. Det var greit å gjøre comeback på denne måten. Året etter var det duket for OL, og Katja skulle selvfølgelig få være med.  Nok en gang viste hun hva hun var god for, med flere mål og mange assist. Før siste kamp i gruppespillet klarte Nyberg å få en vridning i kneet på treningen- Hun måtte stå over flere kamper, men var tilbake i semifinalen. Der kalrte hun å bomme på åpent mål ikke lenge før slutt, men heldigvis reddet kjæresten Gro finaleplassen. Katja fikk også spilt finalen, der Norge klarte å få med seg gullet. Katja som hadde bursdag dagen fikk vel en utrolig fin bursdagsgave.
Etter OL ble hun kåret til æresmedlem av det finske håndballforbundet. Selv om hun nå er norsk statsborger!Katja har dessverre slitt veldig med skader, og har derfor ikke fått vært med på noen mesterskap siden OL 2008. Vi får bare håpe at hun snart er kvitt skadene og kan komme seg tilbake til landslaget og Larvik!!!  
Hun og Gro Hammerseng gjorde det slutt rett etter at de hadde kjøpt hus sammen i Larvik, men de spiller fortsatt på samme lag. Det virker fortsatt som om dem er veldig gode venner! :-) 

Her et et bilde av Katja sammen med sine medspillere i Danmark

Visste dere dette om Katja? 
Før så var friidrett hovedidretten hennes?  Hun drev en del med høydehopp, og hennes personlige rekod er 1,67 meter. Hun satset mest på den finske nasjonalsporten, spyd. Hennes personlige rekord er 52,50 meter. 

Kilder:
op.no, wikipedia, vg.no

7 kommentarer


Mylli
-23.02.2011 kl:21:31


Elsker faktainleggene dine!...endelig en blogger som SKRIVER noe.

Kommer det videoer i kveld? De fra Stabæk kampen?
Larvik (og Norge) - håndball
-23.02.2011 kl:21:41


Mylli: Så hyggelig å høre da :) Er ikke så lett å finne så mye info, men prøver så godt jeg kan!

Jeg skal se over videoen nå, så skal jeg prøve å få lagt de ut så fort som mulig. Kan hende det tar litt tid, for blogg.no bruker litt tid på å laste de opp. :)
Marthe
-23.02.2011 kl:22:08


Du har jo ikke lagt ut fakta om Tine Stange :(
Larvik (og Norge) - håndball
-23.02.2011 kl:22:23


Marthe: Joda, bare se her: http://larvikognorge.blogg.no/1297963684_fakta_om_tine_stange.html :-)
slagelse
-24.02.2011 kl:12:43


Katja Nyberg er en fantastisk spiller. Jeg håper hun legger fra seg skuddvegringen når hun kommer tilbake, for hun har et av de mest vanvittige skuddene jeg har sett av en damespiller.
sisi
-14.08.2011 kl:16:25


I like your article about Katja, she is a fantastic player, I hope she can get rid of the pain as soon as possible and come back stronger.
Larvik (og Norge) - håndball
-14.08.2011 kl:16:27


sisi: Thank you :) I agree with ou, I hope she is back soon! :)

Skriv en ny kommentar