Tilbakeblikk: EM 2010

EM 2010 ble arrangert i Norge og Danmark. 

Spillerstall
Ida Alstad
Karoline Dyhre Breivang 
Marit Malm Frafjord
Kari Aalvik Grimsbø
Gro Hammerseng (kaptein)
Camilla Herrem
Kari Mette Johansen
Tonje Larsen
Heidi Løke
Katrine Lunde Haraldsen
Mari Molid
Nora Mørk
Tonje Nøstvold 
Stine Bredal Oftedal - ut før semifinalen
Linn-Kristin Riegelhuth
Linn Jørum Sulland - inn før semifinalen
Tine Stange 

Trener: Thorir Hergeirsson
Assistenttrener: Mia Hermansson Högdahl

Som vanlig startet man med World cup i september for å forberede seg til EM. Uten Tonje Larsen og Tine Stange, skulle Norge vise seg litt fram. Thorir hadde tatt med seg flere debutanter,  Mari Molid, Sanna Solberg og Nora Mørk. Disse hadde vært med å vunnet junior-VM noen måneder før. Åpningskampen var mot Romania, og der endte det med tap. Selvom Norge leder 12-6 til pause. Selv ned et tap kom de seg til finalen, men tapte den. Debutantene viste seg godt frem, spesielt Nora Mørk. 

EM troppen skulle plukkes ut, og det ble et par overraskelser. Linn Jørum Sulland ble nok en gang vraket fra troppen, mens Stine Bredal Oftedal som sto med 0 landskamper kom med. I tillegg kom debutantene Nora og Mari med. Tonje Larsen slet med sykdom før EM, men kom seg heldigvis tilbake i tide. Gro Hammerseng gjorde comebacke på landslaget. Det var allikevel lenge usikkert om hun kunne bli med pga en skadet ankel, heldigvis ble hun bedre også.
Katja Nyberg var fortsatt skadet, og kunne ikke bli med. Mens Kristine Lunde-Borgersen var gravid, og fikk ikke spilt. 

Kristine var tilskuer under EM 2010.

Norges første kamp ble mot Frankrike, og det ble en storseier for jentene. Etter 60 minutter sto det 33-22 på måltavla. Harald Bredeli beskrev første omgangen som et eventyr. I tillegg spilte de en veldig bra annen omgang. Katrine Lunde Haraldsen sto stødig i mål, og angrepet var på plass. Thorir mente han aldri hadde sett jentene så bra i angrep før, så dette var en bra start. Jentene hadde slitt litt i oppkjøringen, men nå satt alt som skulle sitte. Linka ble toppscorer med 7 mål. Katrine Lunde Haraldsen ble banens beste! 


Katrine ble banens beste mot Ungarn

Gamle sjefen ble sikkert imponert av håndballunderholdningen


Slovenia var neste ut, og Norge fortsatte sitt storspill. Allerede til pause sto det 19-6, til stor fornøyelse for mange. I andre omgangen slapp vi Slovenia litt mer inn i kampen,noe som ble litt farlig. Allikevel klarte de norske jentene å få i land en 32-16 seier. De var nå videre til mellomrunden med to seier. Heidi løke satte inn sju mål og ble Norges toppscorer. Tonje Larsen ble kåret til banenes beste! 

En litt flau Tonje Larsen ble kåret til banenes beste

Linka i aksjon.


Neste kamp var mot Ungarn, og det hadde ingen betydning for  Norge om dem vant eller ikke. Allikevel var det viktig at de fikk med seg alle poengene i mellomrunden. Dette skulle bli en kontringskamp av de sjelden. Ungarn ble løp i senk av jentene våre, og halvveis i andre omgang ledet vi 10-2. Før pause sto det 19-7 til de norske jentene. Forsvaret sto stødig som en vegg, og hvis Ungarn kom igjennom reddet Katrine. I første omgang hadde Haraldsen en redningsprosent på over 70, og hun endte opp med 67 % tilsammen på begge omgangene. Dette ble det mye kontringer av, og Løke, Linka og Nora kunne løpe inn målene. Katrine Lunde Haraldsen lurte på etter kampen om hun noen gang hadde spilt bedre. Hun ble hyllet av de andre jentene etter kampen, og det av gode grunner! Stillingen ble til slutt 34-14. Heidi Løke fikk 100% uttelling på skudd, og ble Norges toppscorer med 7 mål. Norge hadde mye å vise fram til de 9238 tilskuerne i hallen. 

Katrine blir hyllet av de andre jentene, etter at hun stengte målet mot Ungarn

Maskinen Løke

Mellomrunden sto for tur, og Sverige var første motstander. De norske jentene måtte klare seg uten lynvingen Kari Mette, maskinen Heidi og skytteren Tine Stange, alle de hadde blitt rammet av omgangssyken. Dette skulle ha mye å si for resten av laget. Katrine Lunde Haraldsen var ikke der hun hadde vært tidligere i mesterskapet, og ingenting fungerte i verken forsvar eller angrep. Til pause ledet svenskene hele 13-6. Dette var Norges første tap siden finalen i EM 2002. Dette var tungt å svelge for de jentene våre. Tonje Larsen beskrev dette som en av sine dårligste kamper på landslaget. Hun klarte å bomme på 6 av 7 avslutninger. 

Ida Alstad var best mot Sverige, men det hjalp ikke stort

Camilla Herrem var ikke blid etter tapet. 


Etter nedturen mot Sverige sto Ukraina på motsatt bane halvdel. Kari Mette og Heidi var tilbake, mens Tine Stange fortsatt måtte stå over. Nå skulle Norge vise hvem som var sjefen, og hadde den forrige kampene var en glipp. I starten gikk det ikke så bra for oss, men etter at Heidi Løke og Tonje Larsen kom ut på bana sa de hade til Slovenia. Stillingen ble tilslutt  32-19 og Heidi gjorde et veldig bra comeback. 

Heidi gjorde comeback....

Camilla Herrem og Katrine L Haraldsen kunne smile igjen

I siste kamp i mellomrunden skulle Norge møte Nederland, og de kunne ikke tape med mer enn 6 mål for å komme videre. Jentene gikk selvfølgelig for seier, og ga se ikke før det sto 35-13 på måltavlen. Forsvaret var tilbake for fullt, og kontringene satt mye bedre nå enn tidligere. Kari Aalvik Grimsbø sto stødig i mål, som bare slapp inn fire mål på de siste 30 minuttene. Reservene fikk mer spilletid, og viste seg godt frem. 

Semifinalen er sikret

Heidi ble banens beste og blir gratulert av Tonje L. 

Debutantene Nora og Stine jubler

I semifinalen ble det et stor oppgjør mellom Norge og Danmark. En kamp Norge hadde vunnet veldig mange ganger. Før semifinalen ble Linn Jørum Sulland hentet inn i troppen, og Stine Oftedal måtte takke for seg. Thorir mente dette var det beste, mens Kjersti Grini mente det skapte usikkerhet. Allikevel Norge skulle semifinale, og det ble en overkjøring av de sjeldne. Norge ble pepet ut av over 9.000 dansker, og det var noen som kanskje var litt i tvil før kampen om Norge kunne ta med seg seieren. Dette viste de norske jentene at de kunne, på sju minutter sto det 5-0 til jentene våres. Danmark kom seg litt inn i kampen, men Norge ledet 14-10 til pause. Etter pausen fortsatte storspillet, og Linn Jørum Sulland fikk komme inn på straffer. Hun takket for tillitten og scoret på 5 av 5 straffer. I tillegg scoret hun to mål på langskudd. Det ble tilslutt en ti målsseier, og jentene fikk trampeklapp av de 11 000 tilskuerne i Herning. Til og med danskene reiste seg! Gro Hammerseng sier at dette var den morsomste kampen hun hadde vært med på. I tillegg ble hun kåret til kampens beste spiller.  Nå var det revansje, da de skulle møte Sverige i finalen. 

Danskene møtte veggen

Jublende jenter

banens beste.

Toppscoreren

Norge var helt klart revansje sugende, etter det stygge tapet mot Sverige i mellomrunden. Jeg husker hvordan stemningen før kampen, da man skulle synge nasjonalsangen. Man hørte publikum så godt, og de norske spillerne sto bare så smilte og lo mens dem sang. Selv om jeg bare så det på tv, merker man at det var en vill stemning i hallen. 
Dette ble helt klart en slitekamp for oss, og Norge kom ikke godt i gang. Sverige ledet 11- 10 til pause, da hadde Norge klart å score to ganger på tampen av første omgang.  Norge startet bedre i andre omgang, og ledet etterhvert 19-13. Men med måltørke på over sju minutter, og flere svenske mål begynte man å tvile litt igjen. Det ble mye bom på oss, men svenskene var nesten like flinke til å bomme de også. Vi ledet med 4 mål da det gjensto fem minutter av kampen. Jeg husker selv at jeg så på finalen, og turte ikke å tro på seier før det var 1 minutt igjen. Rett og slett fordi det var mye feil og bom på slutten av kampen. Svenskene kom seg litt igjen på slutten, og det gjorde ihvertfall meg litt redd. Allikevel klarte Norge å holde på ledelsen, og da Karoline scorer 5 sekunder før slutt kunne man ikke annet enn å jubel. Vi vant da det virkelig gjaldt, heldigvis. 

Gullet er vårt

Nora Mørk og Linka tar seiersdansen

Gro Hammerseng løfter EM-trofeet. 

Det ble gull i 2004, i 2006, i 2008 og jammen meg ble det gull i 2010 også. 4.året på rad, og dette var i tillegg under Thorir Hergeirssons ledelse. Helt sinnsykt, men også veldig veldig gøy. Katrine Lunde Haraldsen, Kari Mette Johansen, Linn-Kristin Riegelhuth og Karoline Dyhre Breivang er det fire som har deltatt i alle EM gullene. 

Kari Mette og Karo har vunnet 4.ganger på rad. Her med kapteinen Gro

Av spillerpresentasjoner kan vi nevne mange, men det er alltid noen som utmerker seg. Gro Hammerseng gjorde et solid comeback, og viste seg frem som en god kaptein og playmaker. Hun ble premiert med alltstarteam plass som beste playmaker. Katrine Lunde Haraldsen sto som en kald vegg i mål, og ble kåret til mesterskapets beste keeper. Heidi Løke ble kåret til beste strekspiller, og hun er jo maskinen på laget. Heidi viste seg utrolig frem i dette mesterskapet, og gjorde en veldig bra jobb. Man merket fort at hun ikke var på banen under første Sverige kampen. Heidi ble Norges toppscorer, med en kamp mindre spilt. Hun scorer 40 mål, og bommet bare seks ganger under hele mesterskapet. 

Maskinen og veggen

Debutanten Nora Mørk fikk sitt gjennombrudd, og spilte veldig bra. Hun fikk fire timer, 2 minutter og 59 sekunder på banen og scoret 23 mål. Ikke verst til å bare være en debutant. 
Selv om hun kom inn før semifinalen, synes jeg Linn Jørum Sulland gjorde en veldig god figur. Hun viste for oss at Thorir kanskje burde ha tatt henne med fra starten av. 

Nora Mørk fikk mye spilletid i mesterskapet


 

7 kommentarer


Anita Iren - Liverpoolsupporter
-26.02.2011 kl:22:53


Ååå, æ blir rørt te tåra av det her :) såå stort å vinn EM, spesielt på ''hjemmebane'' og mot Sverige :D SYKT!
Larvik (og Norge) - håndball
-26.02.2011 kl:22:55


Anita Iren: Det var sykt ja, husker det kom noen tårer hos meg da de vant :- D Det var veldig stort, hehe!
slagelse
-27.02.2011 kl:14:24


Norge har verdens beste landslag. Jeg gleder meg til Lunde Borgersen kommer tilbake, og at Norge skal vinne VM i desember.

Fantastisk EM prestasjon - igjen.
Larvik (og Norge) - håndball
-27.02.2011 kl:14:33


slagelse: Det hadde vært veldig morsomt med en VM seier nå ja... 1999 er sist det skjedde! Hadde vært morsomt om vi klarte det FØR Tonje Larsen gir seg(håper det er lenge til, men uansett). Vi har kjempe så lenge for det, så nå er det snart på tide!

Em var fantastisk! hehe :-)
Rikke
-27.02.2011 kl:22:29


Flotters det ja! Hørt rykter om at Nora ikke skal bli med til vm? Er det fleip? Hah. Har sett at nesten alle kommentarene handler om Nora :-) Men det er jo en grunn <3
Larvik (og Norge) - håndball
-27.02.2011 kl:22:45


Rikke: De har ikke tatt ut noen til VM enda, det skjer ikke før i september/oktober tror jeg :)
Rikke
-28.02.2011 kl:17:43


I know, men har hørt at det er mest trolig... :(

Skriv en ny kommentar