Drømmer om å bli keeper trener

Den 37 år gamle håndballkeeperen har lagt bak seg sin andre sesong i Larvik. Etter en karriere som strekker seg over tre tiår, har en av tidenes beste håndballkeepere begynt å tenke på hva hun vil gjøre når tiden som aktiv spiller er over.

Tenker på trenerkarriere

? Jeg må si at det alltid har vært kjekt å være trener for unge. Og spesielt når jeg ser de ivrige målvaktene, merker jeg at det blir litt ekstra tent på tanken.

I dag var hun i Bergen for å promotere boken «Håndballgleder i vest», som forteller historien om håndballen i Legangers hjemfylke Hordaland. Leganger er viet god plass i boken, og under lanseringen prøvde hun seg som instruktør og trener for unge håndballtalent.

Det var en rolle Larvik-keeperen likte seg godt i.

? Jeg tror ikke jeg hadde vært så flink som generell trener. Men jeg interesserer meg veldig for keeperarbeid, og det er noe jeg har mange spennende tanker om, sier Leganger til NRK.no.

Cecilie Leganger og barn (Foto: Hanne Hagen Rotnes/NRK) 

Nå er hun er ikke lenger selv i tvil: Tiden mellom målstengene nærmer seg definitivt slutten ? etter en fantastisk karriere.

Lysluggen fra Fyllingsdalen debuterte som landslagskeeper allerede i 1993, 17 år gammel. Samme året var hun med i VM som 18-åring, og kom hjem med bronse og titlene verdens beste keeper og VMs beste spiller.

Siden har hun vært i flere klubber i Danmark, i Slovenia og blitt kåret til beste målvakt i ytterligere fire internasjonale mesterskap. Siden 2002 har hun vært beste keeper i Danmark og Norge hele åtte ganger ? tronet med kåringen tidenes beste norske kvinnelige håndballspiller i 2008.

Cecilie Leganger (Foto: ROBERT ATANASOVSKI/AFP)

EUROPA-GULL: Leganger jubler for gull i Champions League med Slagelse i 2005. Mesterligaen har vært keeperens viktigste motivasjon de siste årene.

Foto: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

? Jeg syns jeg har holdt på mye lenger enn jeg selv hadde trodd jeg kom til å gjøre. Nå har en avtale med Larvik om å ta noen måneder av gangen. Men jeg er definitivt i avslutningen av min karriere, sier 37-åringen.

Savnet lenge på landslaget

Ett av de største høydepunktene var Champions League-gullet med Larvik for ett år siden.

? Drømmen om gull i Champions League er det som har drevet meg i mange år, sier Leganger.

Det norske landslaget har savnet henne helt siden hun spilte sin siste landslagskamp i 2004. Avgjørelsen om å ta medisinstudie ved siden av jobben som håndballspiller har vært en av de viktigste grunnene til at hun har sagt nei hver gang spørsmålet om retur har dukket opp.

Det skjedde senest i vinter.

? Mange ganger har jeg vurdert det seriøst på nytt. Men jeg har vel funnet ut at det har vært godt for meg å takke nei.

? Nå er jeg 37 år gammel, og det er ikke like gøy å bo i en bag lenger, slik man gjorde når man var 17 år satset alt. Samtidig syns jeg jo at det er god grunn til å slippe til yngre krefter, sånn som Katrine Lunde Haraldsen, som har gjort en strålende jobb på landslaget, sier Leganger.

Drømmer om å hjelpe unge

I dag bor hun på Radøy, nord for Bergen, og pendler til håndballtilværelsen i Larvik. Når hun snart er ferdig på legestudiet her i vest, blir håndballen definitivt satt på vent.

? Jeg har ikke lyst å gå ut i turnus og samtidig holde på med håndballen. Da vil jeg ha fullt fokus på det.

Men før den tid har verdens beste keeper fremdeles noen kamper igjen i Larvik-drakt. Så venter kanskje en trenerkarriere om ikke mange år?

? Det er i hvert fall en drøm jeg har. Jeg vil hjelpe til på sidelinjen på sikt, og kanskje spesielt jobbe opp mot unge talenter, sier Leganger. 

//nrk.no 

2 kommentarer


slagelse
-09.05.2012 kl:16:30


Interessant artikkel. Cecilie Leganger er en stor idrettsutøver. Jeg kommer til å savne henne mellom stengene når hun legger opp. Heldigvis spiller hun en sesong til.
Larvik (og Norge) - håndball
-09.05.2012 kl:20:52


slagelse: Kommer til å savne henne selv, hun er jo helt syk på sitt beste (noe hun er veldig ofte)! Herlig å se på :)

Skriv en ny kommentar