Punktumet er satt!

Det har vel ligget litt i kortene at Gro Hammerseng ikke kommer til å komme tilbake på landslaget. Allikevel har hun ikke sagt et punktum på landslagskarrieren, før i dag (Video inne på artikkelen). Det er nå klart at hun takker for seg etter 167 kamper og 631 mål, 3 EM gull og 1 OL gull.


Gro debuterte på landslaget i 2000, som 20 åring. Dette var i Netcom cup mot Polen, i hennes kamp nummer 2 ble hun kåret til banens beste. Det ble en 6.plass i hennes første mesterskap, EM 2000, da flere av de rutinerte måtte stå over. Hun slo godt igjennom allerede da.  Hun fikk også sjansen i VM 2001, der ble det sølv og det samme ble det i EM 2002. Gro fikk full klaff i EM finalen 02, og ble allerede da nominert til World Handball Player 2002. Da var hun 22 år gammel.

DYSTER GJENG: Fra venstre: Katja Nyberg, Monica Sandve, Marianne Hilmo, Janne Tuven, Birigtte Sættem, Gro Hammerseng, Tonje Larsen. Foto: Terje Bringedal 
En litt skuffet gjeng etter at sølvmedaljen er sikret i 2002.
Foto: Terje Bringedal 

Før VM 2003 ble hun utnevnt som landslagskaptein, hun viste tidlige i karrieren at hun var den fødte leder. Under selve mesterskapet skadet hun ryggen og fikk ikke spille i mellomspillet. Norge endte på en 6.plass i mesterskapet. Året etter fikk hun og Norge en skikkelig opptur, endelig skulle Norge vinne et gull igjen. Gro ble også kåret til beste playmaker og den mest verdifulle spilleren i mesterskapet, i tillegg satte hun inn 50 mål. 


Best player in EUOR 2004. 

Det ble et skadeavbrekk i 2005, da Norge endte på en skuffende 9.plass. Hun var, sammen med Linka og Katja, heldigvis tilbake igjen året etter. Nok en gang kunne hun løfte trofeet i vært, og fikk nok en gang utmerkelsen beste playmaker og MVP. Hun måtte se store deler av finalen mot Russland fra benken pågrunn av en akilles skade, men de andre jentene tok ansvar istedet. 

VM 2007 ble en liten skuffelse, tiltross for sølv. Norge var så nær et VM gull, men tapte mot Russland i finalen. Gro scoret 5 mål i oppgjøret uten at det hjalp stort. Allikevel var det nok til å bli kåret til årets lagspiller og årets forbilde på Idrettsgallaen. I tillegg ble hun kåret til verdens beste spiller av IHF i 2008, ikke verst bare det. 
 


Marit hjalp en skadet Gro rundt banen da EM gullet var sikret i 06.
Foto: Paul F

Samme år fikk Gro debuten i OL, hun kom ikke med i 2000 (debuterte et par måneder senere). I tillegg var hun en av de som så at OL billetten glapp i 2004, dette pågrunn av en 6.plass i VM. Endelig skulle hun få sjansen, og den ga hun ikke fra seg så lett. Veien mot finalen gikk ''lekende lett'', de vant overlegent mot de fleste lagene bortsett fra mot Romana (24-23). Det er kanskje en kamp som alle husker hvis man sier Gro Hammerseng, og det er semifinalen mot Sør-Korea. Norge ligger 3 mål foran bare 65 sekunder før slutt, men av en eller annen grunn roter de bort den ledelsen. Knappe 7 sekunder før slutt utligner Sør-Korea. Katrine får ballen ut av nettet, kaster ballen til Karoline som sender den bort til en løpende Gro. I siste milisekund setter Hammerseng ballen i mål. Det er mange som har diskutert om ballen var i mål eller ikke, men Norge gikk allikevel videre. Dette var ikke avgjort før samme kveld/dagen etter, Sør-Koreanerne sendte selvfølgelig inn en klage. 

 
Endelig et OL gull i samlingen

Etter OL gullet (som sikkert smakte veldig godt) ble det en lang håndballpause på Gro. Hun slet med litt skader og diverse, og var derfor ikke tilbake før i 2010. For et comeback sier jeg bare. Hun var kanskje litt anonym i starten (fremover), men bakover var hun sammen med Tonje Larsen en bauta. I semfinalen mot Danmark slo hun skikkelig til og viste hvorfor hun var Norges kaptein. Også i finalen sto hun frem med 5 mål og var med på å sikre seg sitt 3.EM gull. Dette var hennes siste kamp i Norges drakta, et verdig punktum. Det var en fantastisk match av henne og hun fikk i tillegg avslutte med et gull. Det kan vel ikke bli bedre da? Joda, hun ble nemlig kåret til årets lagsspiller på idrettsgallaen nok en gang. 


Foto: Bojaworld

Det ble dessverre aldri noe VM gull på Gro i løpet av disse årene, hun var med å tapte finalen i både 2001 og 2007, i 2009 hadde hun pause (Norge fikk bronse) og i 2011 var hun gravid (Da Norge vant sitt første VM gull siden 1999). Synes selvfølgelig det er veldig synd, fordi hun hadde fortjent å fått hele samlingen komplett. Allikevel har hun vunnet mye og har fått flere fortjente utmerkelser gjennom årene.

Egenskaper: 
Gro Hammerseng er en matchvinner uten like, og hun står som regel alltid frem da det virkelig gjelder. I tillegg er hun en fantastisk lagspiller som passer på de rundt seg. Hun er en fantastisk forsvarsspiller,  i tillegg er hun like god fremover. Gro har et godt skudd, men den hun kanskje er mest kjent for er ankomst spillet sitt, ingen stopper henne da. Gro er lynrask og det er nok lurt å flytte seg når hun kommer på kontringer. Hun er også veldig fintesterk og kan lure forsvarsspillerne trill rundt. Husker den høyre - venstre finta hun tok i semifinalen i 2010, magisk. Gro Hammerseng er en fighter, rett og slett. Dette er et godt forbilde for de mange unge og lovende der ute! Det er bare å hylle denne dama, for hun er helt fantastisk. Selv om jeg egentlig skjønte at det var en liten sannsynlighet for at hun kom tilbake for Norge, hadde jeg et lite håp. Allikevel har Norge bevist at de kan klare seg uten Gro også, men det hadde ikke vært dumt å hatt henne med videre heller. Gro Hammerseng kommer til å huskes i håndball Norge i lang, lang, lang tid fremover. All ære til Gro, nok en gang: Hun er fantastisk. Takk for alt du har bidratt med på landslaget, Gro Hammerseng. 

4 kommentarer


Lise
-05.03.2013 kl:22:53


Gro Hammerseng <3 For ei dame, takk for alt du har bidratt med for Norge!!! :)
kat
-05.03.2013 kl:23:09


ja, hun har betydd fryktelig mye for meg i oppveksten - spesielt året 2008, jeg husker hele huset her tok av da Norge vant gull!!! Hun har alltid vært definisjonen på håndball for meg, en herlig "spirit". en epoke er dessverre over..... :(
Anne-Grethe Teigen
-06.03.2013 kl:20:46


Hei! Jeg må få bare si ifra om at bilde nr 5 av Gro Hammerseng, er faktisk laget av meg sjøl. Jeg har brukerkonto hos photobucket.com og brukernavnet mitt er bojaworld :) Så fint om du kan kreditere bildet mitt :) Ja synd at Gro gir seg, men har full forståelse for at hun vil bruke tid med sønnen + klubben fremover :) For nå er det faktisk så moro å ha Anja med på laget, hun kan gjøre masse moro som Anja Andersen i danske tid på landslaget i Danmark på 90-tallet :)

Ha en fin kveld! Fin blogg, jeg har en egen, men vil ikke skrive nettadressen min her :)
Larvik (og Norge) - håndball
-06.03.2013 kl:21:24


Anne: Det er helt greit, så ikke noe navn skjønner du. Men skal selvfølgelig skrive det på. Takk for at du sa i fra :)

Helt enig, blir morro med Anja på laget. Skjønner også avgjørelsen til Gro :)

Skriv en ny kommentar