VM 2013: De regjerende mesterne er ute.

Der var det over. Våre norske håndballjenter er ute av VM. 5.plassen er en realitet, vi har spilt vårt dårligste mesterskap siden VM 2005. 
Fra 05 til nå har vi vært i 9.semifinaler på rad, og bare en av de har endt med tap. Da snakker jeg selvfølgelig om VM 2009. Denne gangen kom vi ikke en gang dit. I kvartfinalen mot hjemmenasjonen sa det stopp. Så må man stille spørsmålet om hvorfor? Hva skjedde i går? Hva var det som gjorde at vi ikke kom oss lengre, og medaljene ble en knust drøm. 

Men er det egentlig så flaut som alle skal ha det til? Det er jo både og.  Er det lov til å være skuffa? Ja, absolutt. Vi er kanskje blitt alt for bortskjemte med medaljer, og da kan det fort bli skuffende når det ''bare'' blir en 5.plass. 

Storfavorittene skulle møte hjemmenasjoen. Serbia kom som en overraskende outsider i fjorårets mesterskap, da spilte de også på hjemmebane. Igjen har de vist seg som et lag å regne med. Serbia på hjemmebane er en tøff match, uansett. Dette fikk Norge kjenne på  i går. Tiltross for at de startet forrykende i begge omgangene. I de første 15 minuttene sto Katrine til en 10er på børsen, tre strafferedninger  og vel så det. I tillegg sto forsvaret godt sammen, og vi kunne løpe i kontra.  9-4 sto det på tavlene i Kombank Arena, men så gikk det en vei. Serbia viste at kampen ikke bar over, og at Norge ikke kunne tillatte seg hvilepauser, bom og feil. 16-15 sto det før hvilen, og på Serbias siste skudd (fra 15 m eller noe sånt) hadde Katrine sovnet i buret. Så kommer jentene ut på banen igjen etter en pauseprat, og hva Thorir sa der vet vi ikke, men det hjalp. Norge ruste fremover, og det sto 20-15 til oss. Her var vel mange sikre på at Norge hadde satt spikeren i kista, og at de kunne fortsette sånn ut omgangen. Den gang ei. Var vel en Serbisk spiller som sa etter kampen at det er få som klarer å ta igjen fem mål mot Norge. Sånn gikk det for Serbia, plutselig sto det 21-21. Hva skjedde i den perioden? For hete på grøten fremover og bom på klare sjanser. Serbia snudde det, og ga ikke fra seg ledelsen. 28-25. Kampen er over og  Norge var ute.  Så er det litt rart å faktisk si at det var en fantastisk håndballkamp. Publikumsrekord og god stemning i hallen (bortsett fra lasere). Serbia vant fortjent! 


 Lagdisponeringen i går var ikke den beste, etter min mening. Dette var også ekspertenes mening etter kampen. Det skal også sies at det var et vanskelig regnestykket i går. Ida Alstad, blant annet. Hun fungerte ikke fremover over hode, men bakover be hun viktig.  Isabel Blanco, slet overraskende nok, bakover. Fremover scoret hun to og skaffet en straffe. Linn Sulland startet bra, men fikk en fallende kurve etterhvert, og ble plassert på benken. Der ble hun sittende frem til det gjensto 4 minutter, og Serbia var 4 baller foran. Thorir innrømmer etterpå at hun burde blitt satt på før. For ja, hun hadde kanskje en fallende kurve, men etter en pause kunne hun ha kommet inn å gjort en forskjell igjen. Hun er våres beste skuddtrussel bakfra, og hun skaper store rom til Heidi Løke. Det fikk vi se flere eksempler på i går. Også Camilla Herrem og Linn-Kristin Riegelhuth Koren fikk stå på banen, selv om de ikke presterte. Katrine sto som sagt strålende de første 15, men så falt hun igjennom. Det hadde ikke skadet å satt inn på Silje Solberg i en kort periode. Også Stine Bredal Oftedal kunne fått en sjanse til, selv om det ikke har gått så bra hittil. Tror ikke i hadde tapt noe på å prøvd henne uttpå der. Anja Anja Edin og Veronica fikk heller ikke stå på banen lenge, og det har noe med forsvarsjobbinga å gjøre. Hadde det ikke vært for det, hadde de blitt stående istedet for Ida Alstad i går. 
På høyresiden burde Linn fått kommet på igjen, og Nora kunne blitt satt på kanten. Sanna Solberg kunne stått for Camilla Herrem og Silje Solberg kunne kommet inn i et par minutter. Jeg tror Katrine hadde hatt godt av en liten pause på benken. Silje har vist tidligere i mesterskapet at hun er til å regne med, også mot sterkere motsand. Thorir sa han kunne gamblet mer, og det kunne han absolutt.
Men så kommer dette gnålet om at Thorir må gå av. Akkurat det samme skjedde da Marit Breiviks lag endte på en 6.plass i  VM 03 og 9.plass i VM 05. Men hva skjedde? Joda, det ble både gull i 04, og det ble gull i 06. Det var ingen tvil om at Marit Breivik var den rette treneren den gangen, og det er ingen tvil om at Thorir er den rette nå. Han tok over laget i 2009, og etter det har han sørget for 5 medaljer. Hva er det som gjør at han må gå av? En liten nedtur skal ikke gi Thorir sparken. Jeg tror han og laget kommer sterkere tilbake allerede neste år.

De rutinerte sviktet også i går. Linka og Camilla fikk løpt inn noen kontringer, men de bommet også på viktige sjanser i sluttminuttene. Katrine Lunde var ikke den veggen hun pleier da kampen skulle avgjøres. Heller ikke Isabel Blanco fikk det helt til å stemme bakover. Når disse svikter er det ikke lett for andre å ta ansvar. Ja, vi kan si hva vil om Nora Mørk. Igjen kommer hun inn og smeller ballen i målet, og hun gjorde en forskjell. Allikvel så vi også at hun var alt for het på grøten i sluttminuttene. Nora er for ung og urutinert enda til å ta alt ansvaret alene. Heidi Løke er også avhengig av at andre får ballen inn til henne, og det ble vanskelig å avgjøre det fra streken. Også kommer vi til den rutinerte kapteine, som dessverre også bommet da det gjaldt mest. Så skal det sies at hun traff på 4 baller før det, og var god bakover. Hun prøvde å få de andre med seg, men i går kveld gikk det ikke. Norge har vist i de siste to kampene at de er til å regne med. Både mot Tsjekkia og Polen spilte de sine beste kamper, så kom den dårlige dagen der ingen fungerte sammen. Spillerne fungerte vel bare en vei av gangen i går, og hadde flere flere dårlige perioder. Det går ikke når man spiller en kvartfinale. Selvfølgleig var det et par lyspunkter: Heidi Løke, Mari Molid og tildels Nora Mørk gjorde en liten forskjell. Dessverre kan ikke de tre gjøre hele jobbene alene. 

Så.. Hvem skal få skylden for dette tapet? Er det dommerne, som forsvidt dømte bra (- et par avgjørelser), Er det Thorir, som ikke disponerte laget godt nok? Eller er det de rutinerte spillerne, som ikke klarte å ta ansvar. For noen sin feil er det jo uansett. Eller? Serbia spilte strålende, og hadde is i magen mot slutten. I går var det de som var det beste laget. Cup er cup, og da nytter det ikke å ha en dårlig dag. Det hadde Norge, Serbia utnyttet det og gikk fortjent til en semifinale. Det samme gjorde Polen mot stormakten Frankrike, Brasil slo Ungarn og Danmark seiret mot Tyskland. Før kvartfinalen så vi også at både Romania,  Spania og Montengro måtte vinket hade til gullet.  Kanskje vi bare skal innse at flere lag har tatt noen steg? Hadde Norge hatt dagen, så hadde nok ikke Serbia slått de. Allikvel er de ikke et dårlig lag. De har som mange andre, tatt flere steg opp. 

Vi kan egentlig bare konkludere med at Norge valgte å ha en dårlig dag i feil kamp. Det fikk konsekvenser og de regjerende verdensmesterne er nå ute (Det er dog de regjerende europamesterne også). Selvføgelig er det kjipt, og det er lov  å være skuffa. Både jentene og vi rundt skal få lov til å synes at det dumt, men vi får ikke gjort noe med det.  De rutinerte sviktet da det gjaldt som mest, og Thorir fikk ikke regnestykket opp på benken. Man lærer så lenge man lever! Jentene kommer nok sterkere tilbake, og de legger seg ikke ned pågrunn av dette. De vil nok bare bevise enda mer i neste mesterskap. Så kan man jo også avslutte med at dette kanskje er bra for håndballen. Nå er det fire lag igjen og tre av de har aldri vunnet medalje. Danmark er muligens tilbake på toppen, vi får se. De har ihvertfall hatt en fantastisk mesterskap. Brasil er for første gang i historien klare for en semfinale, etter 4.ekstraomganger mot Ungarn i går. Mens Polen er vel kanskje den største outsideren til et eventulet gull. De har virkelig imponert meg i sitt mesterskapscomeback. Serbia slo ut de regjerende verdensmesterne, men klarer de å nå helt til topps? Det vil vi finne ut i løpet av helgen.

Selv om jeg ikke trodde dette i går.. så blir det faktisk jul i år også. Både med og uten håndballjentene på pallen :)(Spillerbørser og en oppsummering kommer i løpet av helgen)
 

2 kommentarer


Elise
-19.12.2013 kl:16:18


Norge mangler rett og slett ordentlig gode toveisspillere, og en ordentlig venstre bakspiller som kan ta ansvar ved å skyte og slik, som skyter litt mer. For Edin holder ikke mål i forsvar, og Alstad varierer litt for mye
Larvik (og Norge) - håndball
-19.12.2013 kl:19:33


Elise: Enig.. De trenger en god matchvinner!!

Skriv en ny kommentar