desember 2015

En epoke er absolutt over for Norge!!

Jeg er liten tur tilbake før VM starten i kveld. Tenkte å ta et lite tilbakeblikk på landslagskarrièren til fem jenter som har satt sitt preg på landslaget det siste tiåret. For første gang er ingen av dem med i et mesterskap for Norge. 

2000 - Ei glad jente med pippifletter ruser inn på landslaget som debutant, 20 år gamle Karoline Dyhre Breivang klarte å sjarmere det norske folk. Egentlig skulle hun ikke være med, men pågrunn av skade på storspilleren Kjersti Grini fikk hun en plass i troppen.  Det skulle ta hele fire år før vi så Karo igjen på landslaget, grunnet kneskade.

2001- Da Norge tok sølv under VM i Italia kom debuten til Kristine Lunde (Nå: Lunde-Borgersen). Det ble ingen stor personlig suksess for sørlandsjenta med kun to kamper (der VG ga henne 1 og 2 på børsen). Hun skulle allikevel henge seg med å landslagets videre reise de neste årene. 

2002- Kristine var skadet, men tvillingsøster Katrine Lunde fikk sjansen i Danmark. Katrine spilte ikke et eneste sekund i mesterskapet der Norge fikk sølv, for det var Heidi Tjugum og Cecilie Leganger som regjerte på dette tidspunktet. 


2003- En rask og kvikk 19-åring fikk sjansen under ''skandale'' VM i 2003. Linn-Kristin Riegelhuth Koren eller bare Linka fikk endelig sjansen i Marit Breiviks tropp. Dessverre ble det hele mislykket. Norge kom på 6.plass og de mister OL plassen året etter. Kristine Lunde fikk dog en opptur etter det dårlige debutmesterskapet to år tidligere. Hun fikk vist seg godt frem og skulle vise seg å få mye suksess fremover.
Året er 2004 - Norge har mye å vise etter at de tapte OL plassen året før, og det første mesterskaps gullet siden VM 1999 var et faktum. 25-åringen Kari Mette Johansen debuterer for Norge, allerede her mente landslagssjefen Marit at hun kunne bli en av verdens beste venstrekanter.
Karo satt inn den matchvinnende scoringen da Norge slår Danmark i finalen, 27-25. Dette er vel noe av det hun vil bli husket for i sin landslagskarriere, sammen med debuten. 
Kristine Lunde var med på å avgjøre finalen med 5 av 5 straffer. Tvillingsøster fikk mer i dette mesterskapet etter at Heidi og Cecilie ga seg året før. Linka fikk sitt gjennombrudd for Norge og var ettertraktet av flere gode klubber.
For første gang var fem av Norges mestvinnende spillere samlet i et og samme mesterskap. Det skulle ikke bli det siste. 

2005- Linka var en av de flere uheldige som måtte stå over med skade i dette mesterskapet. Norge endte på en skuffende 9.plass. Katrine var en av de som utmerket seg tiltross for skuffelsen, Kristine fikk mer ansvar uten å lykkes helt. Kari Mette var en av de med best uttelling på sine skudd, 24 mål på 32 forsøk.

2006- De fem store er igjen samlet, og nok en gull ble sikret. Her er det vel ingen tvil om at Kari Mette Johansen blir husket.  Hun startet mesterskapet med 9 mål på like mange avslutninger mot Slovenia og avsluttet med samme antall mot Russland i finalen. En 10'er på børsen var svaret fra flere eksperter, i tillegg til en All Star Team plass.  Karoline tok ansvar bakover i banen, mens Linka fikk skuffet litt i starten. Hun kom seg utover mesterskapet og fikk sitt andre gull. Kristine ble førstevalg på venstrebacken da Katja Nyberg ble skadet i første kamp. I semifinalen sto hun frem med de 3 av de siste 4 målene, mens Katrine sørget for en god finalekamp. 

2007- VM gikk uten Kikki, og laget endte på en 2.plass. Tvillingsøster fikk en dårlig start med litt skader og pustevansker, men hun kom seg utover i mesterskapet og hjalp Norge til en VM finale. Kari Mette scoret nok en gang 9 mål mot Østerrike i mesterskapet og stakk av med toppscorertittel og banens beste prisen. Hun var i godt driv fra året før. Linka sørget for mye driv fremover, mens Karoline tok ansvar i forsvar. 

2008 - Norges og Linkas store gullår. Endelig skulle Norge få spille OL igjen, det hadde vært fire lange år. Et fantastisk mesterskap som toppet seg med en thriller av en semifinale. Her var Katrine og Karoline (sammen med Gro) som laget den avgjørende scoringen som sørget for OL finale mot Russland. Kari Mette var også god i kampen med 6 scoringer, og var stabil under de Olympiske leker. Det var mange som måtte gni seg litt i øynene under finalen, for Norge overkjørte Russland totalt. Linn-Kristin Riegelhuth ble den store snakkisen med 9 mål på 10 skudd. Kristine ble med til Beijing med et nødskrik etter skulderskade og hun spilte seg absolutt ikke bort. Sammen med Gro var hun en bauta bakover, og hjalp Katrine godt i målet. Katrine gjorde en såpass god figur at hun endte opp på All Star Team, og med den beste redningsprosenten.
EM ble Kristine sitt mesterskap, som kaptein. Hun styrte de norske jentene sikkert til nok et gull, og hun fikk prisen for mesterskapets mest verdifulle spiller. Tvillingsøsteren hjalp godt til og kom også på All Star Team. Morro for Lunde tvillingene som da hadde blitt to store spillere for Norge. Kari Mette måtte dele spilletiden med Camilla Herrem i dette mesterskapet, men hun gjorde seg absolutt ikke bort. Hun bidro med rutine og sikkerhet fra venstrekant. På motsatt banehalvdel fortsatte Linka storspillet sitt og fikk en fortjent plass på All Star Team, i tillegg ble hun toppscorer i EM.  Karoline er ikke den som det blir snakket høyest om, men hun var lagets potet. Hun tok som regel all drittjobben og sørget for rutine i forsvaret. 

2009 - Thorir tok over som landslagssjef, og tok med seg alle fem til Kina VM. Kari Mette hadde en liten down, og det var makker Camilla som utmerket seg mest. Linka kom seg nok en gang på All Star Team, mens Norge endte på en 3.plass. Kikki måtte stå over flere kamper, i tillegg til mellomspillet pågrunn av lyskeskade og et dårlig kne. Hun var med i semifinale da de tapte mot Russland, men sto heldigvis frem da Norge kjempe om 3.plassen med sine 6 mål. Katrine var stabil, og reddet Norge flere ganger. Både mot Ungarn og Romania sto hun frem, den berømte tå redningen ble populær mot sistnevnte. Karoline utmerket seg igjen med mye godt forsvarsspill, og det var godt når Kikki ikke kunne være med. 

2010 - EM på hjemmebane og i Danmark. Tror vi alle husker Norge- Ungarn kampen der Katrine sto som en vegg og nektet å slippe ungarerne forbi seg. Storspillet fortsatte ved flere anledninger og det ble nok en All Star Team plass for sørlandsjenta. Kristine måtte stå over mesterskapet da hun var gravid :) Kari Mette og Linka var ikke like hete på kassa som før, og for mange skuffet de vil litt med tanke på uttellingen. Heldigvis bidro de med masse rutine og ro igjennom hele mesterskapet.

2011 -  Så var vi samlet igjen, denne gangen for VM. Forventningene var store, men det var også mye usikkerhet pågrunn av at flere av bautaene (Gro og Tonje) ikke ble med til Brasil. En dårlig åpningskamp ga flere av oss litt hjertebank. Heldigvis vet Håndballjentene hva de er gode for og viste seg bedre frem etterhvert. Kari Mette var vel den eneste som imponerte i åpningskampen, og hun bidro med rutine i både semifinale og finalen. Kikki var tilbake etter keisersnittet bare 10 måneder før og fingerbrudd rett før mesterskapet, men imponerte ikke mange i starten. Heldigvis sto hun frem da det gjaldt som mest med og var finalens store spiller med sine 6 mål. Katrine sto utrolig godt bakover, tiltross for en litt svak start i finalen sørget hun for å stå frem etter hvilen. Karo som hadde fått oppsigelssbrev i posten noen måneder før sto virkelig frem. Dette var kanskje et av hennes bedre mesterskap. Både fremover og bakover sto hun frem og var sikkerheten selv. Linka ble litt satt i skyggen av debutanten Amanda i Brasil. 


2012- OL år igjen, og Norge skulle gjenta suksessen. Enda et OL gull var et faktum etter et trøblete mesterskap, 4 plass i gruppen og de var nesten på vei ut i kvartfinalen mot Brasil. Heldigvis hadde vi rutinerte jenter med i troppen, så her var det bare gull som var godt nok. Katrine gikk igjennom en skilsmisse og var ikke der hun pleide, derfor var det Kari Aalvik Grimsbø som ble OLs store helt. Dog spilte Katrine en utrolig god semifinale mot Sør-Korea, sammen med Kristine som scoret 6 mål. Sistnevnte var heller ikke helt der hun pleier igjennom mesterskapet. En som virkelig sto frem under OL var Linka, hun var en av Norges beste spillere igjennom turneringen. En uttelling på 79 % og kun 6 mål som ikke gikk i mål, absolutt et av Linn-Kristin sitt best mesterskap. Kari Mette var også solid igjennom sitt siste mesterskap for Norge. 

OL- finalen i London ble Kari Mette Johansen  sin siste kamp med flagget på brystet, 203 mål og 496 kamper. Hun er faktisk den eneste av disse fem jentene som aldri har tapt en EM kamp. Da Norge tapte mot Sverige i 2010 var hun syk! 
EM 2012 ble avsluttet med en thriller av en finale mot Montenegro. 4 ekstraomganger og Norge måtte tilslutt se seg slått og se seg fornøyd med sølvmedaljen. Linka fortsatte i et godt spor etter OL gullet. Hun hadde en fantastisk åpningskamp med 8 mål, der det endte med seier 28-26 over Serbia. Forsatte i fint driv utover i mesterskapet, dessverre sviktet hun (sammen med flere av de store) i finalen mot Montenegro. Også Katrine Lunde startet bra og sto som en bauta bakerst. Det er ingen tvil om at hun er en stor trussel for de andre nasjonene. 

VM 2013- Norge skuffet, og mange som ikke sto frem da det gjaldt som mest. En 5.plass og et tap mot Serbia ble fasiten i dette mesterskapet. Kristine var gravid og derfor ikke med. Katrine sto godt, uten at det hjalp så mye fremover. Kapteinen Karoline slet både fremover og bakover i perioder, det samme gjaldt Linn-Kristin. 

EM 2014-  Katrine Lunde er ute med graviditet ,og det er usikkert med Norge i forhold til gullet. Heldigvis har vi mange andre som tar ansvar og som vil vinne. Linka hadde fått med seg lillesøster Betina for anledningen. De to sørget for at Norge kunne sikre sitt 5. EM gull etter en praktfinale. 10 må på 10 skudd, Linka spilte med det sin beste kamp. Dette skulle inntil videre også bli hennes siste for landslaget enn så lenge. Karoline har roen bakover, men er ikke den samme spilleren som hun har vært tidligere. Hun har allikvel roen og rutine som kaptein, og står som regel alltid frem når det gjelder som mest. 

Karoline Dyhre Breivang meddelte  tidligere i år at hun ikke vil fortsette på landslaget etter 14 år. 305 kamper og 475 mål ble det, og hun er den norske spilleren med flest kamper hittil. 

Så var det VM 2015 da, mesterskapet der ingen av disse jentene skal være med å kjempe om et nytt gull. Linn-Kristin Riegelhuth Koren er gravid, mens både Kristine Lunde-Borgersen, Karoline Dyhre Breivang og Kari Mette Johansen har gitt seg. Alle trodde vel at Katrine Lunde skulle få en plass i VM troppen, men Thorir tok en fine og vraket henne før mesterskapet. En epoke er absolutt over for Norge!!  

Nå blir det spennende å se om Linka og Katrine klarer å kjempe til seg en OL plass. Det er mange sultne jenter som kjemper om plassene på laget nå, og det har kanskje aldri vært mer spennende før et mesterskap. MEN først skal jo selvfølgelig VM spilles og jeg gleder meg til å følge jentene utover desember. Det blir ikke jul uten håndballjentene.

//alle bildene er mine fra Scandinavian Open i Drammen 2012